HTML

Hétköznapi helyesírás

Javítsunk együtt megkopott helyesírásunkon! Helyesírásunkkal – ha még személyesen nem találkoztunk valakivel – eláshatjuk magunkat, mindjárt az első percben.

FB

Goldenblog 2008 kategóriahelyezett - kultblogok

Legutóbbi hozzászólások

  • bmn: @mdi: miért, azt gondolod, hogy a süket nem jelenti azt, aki nem (vagy alig) hall?... :-o (2022.03.23. 00:53) Egyenlőre vs. egyelőre
  • cila41: A parlamenti üléseken sok képviselőtől hallottam már a következőt "mondok egy példát!Például stb, ... (2019.03.03. 12:47) Degradál
  • leobusz: A számoknál változott a helyesírási mód. Én a régi szerint tanultam, akivel beszéltem és közelítől... (2018.08.05. 01:06) LEGGYAKORIBB HIBÁK (K-Z)
  • suuhh: Ha valami sérti a fülemet, mindig elgondolkozok azon, hogy mi is lehet az az ok, ami miatt valaki ... (2018.02.09. 11:48) Oltsd fel, gyújtsd le
  • Valaki2: @Dester: megjegyzés, a utál - útál (ezt még megértem) durva - dúrva (ezt már kevésbé, nem is hoss... (2017.08.25. 11:21) Muszáj ezt?
  • armisz: Ja és a higyjem az higgyem. Egyébként diplomás vagy? (2017.03.15. 07:46) LEGGYAKORIBB HIBÁK (A-J)
  • feldedr: "A folyamatosan, egy sorba írt címeket a következőképpen lehet írni (az MHSZ alapján):" Éppen jó ... (2017.03.14. 12:35) Címzés és megszólítás
  • Maracska: na még egyszer: hétköznapokon vagy hétköznapokban. (2016.10.25. 07:33) KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK
  • blogollol: "a médiák lecsaptak a hírre"? Mióta tud egy fogalom lecsapni bármire is? Egy ember lecsaphat egy l... (2014.05.05. 09:55) Médiák, médiumok
  • mkuk: Ne haragudjatok amiért ennyivel tudok csak hozzájárulni a fenti kis esszéhez, de a háromszögre én ... (2013.10.23. 15:06) Egybeírjuk-különírjuk 1.

2007.04.06. 19:41 | Horváth Oszkár | 9 hozzászólás

Zrt., Nyrt.

Gyakran szeretünk játszani a betűkkel, úgy írjuk, ahogy a legjobban néz ki, például a viszonylag újdonságnak számító zRt. és nyRt. esetében, amelyek így helytelenek. Egy cégnévben minden rövidítés nagy kezdőbetűvel írandó. Tehát:

Kerülendő: bt., kft., zrt., zRt., nyrt., nyRt.
Ajánlott: Bt., Kft., Zrt., Nyrt.

Kivétel ez alól, ha a rövidítést a logónkban használjuk fel, itt (ha esztétikai szempontból indokolt), megengedett a csupa nagybetű: KFT. Hihetetlen, milyen simulékony már a helyesírás, nem?

Úgy néz ki, ebben a témában ennyi volt.

9 komment

Címkék: rövidítések cégek kisbetű nagybetű


A bejegyzés trackback címe:

https://helyesiras.blog.hu/api/trackback/id/tr9055507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alvomacko 2007.04.06. 21:11:54

Nem lehetne arról is írni, hogy a nevek elé kell-e határozott névelő avagy sem?
Pl. "A mi családunkban a Peti nem szereti a sajtot." vagy "Tegnap a Petivel jöttem haza." Ezek így helyesek? Én mindig névelő nélkül használom.

De még abban sem vagyok biztos, hogy hogy kell írni "pl.:" vagy "pl:"

Köszönettel!

Zoli (SSDB) · http://ssdb.blogter.hu 2007.04.07. 07:52:41

Ez max a hivatalos jogi nyelvben számit, ha ott számit. sztem így köznyelvben neten magasan tök mind1 h h irom le a dolgot... én mondjuk imádok formázni, szal egy zRt. sokkal+kapóbb mint az eredetije ;)

De assem erről még sokat fok ned itt írni, feltéve ha nm baj, h effektíve csesztetlek... de asszem most így nálam is megér 1 posztot :)

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2007.04.07. 08:54:41

Zoli, ez tényleg csak hivatalos (jogi) nyelvben számít. Hogy más ne mondjak, az egyik cégem neve úgy van írva, hogy csigaTészta, kics c-vel és nagy T-vel. Az ügyvédem állandóan kiírja nagy C, kis t. A másik meg csupa kisbetűvel van írva, mert úgy mutat jól, és ezek után nincs szívem odatenni mögé a Kft.-t nagy K-val, ezért sokszor kicsi, de nem egy szerződésben, hanem mondjuk egy weboldalon.

Viszont én ezt az egész blogot a hivatalos levelezéshez, a munkában új partnerek felé első bemutatkozáshoz szánnám segítségül. Ennek jelentős része most már e-mail. Át kéne fogalmaznom a fejlécben a szöveget? Mert nem az internetes nyelvet akarom tönkretenni.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2007.04.07. 09:07:55

Alvomacko, az mhsz (A magyar helyesírás szabályai) szerint a például helyes rövidítése pl. Ha azonban kiírva is kettőspontot tennél utána, akkor a rövidítés után is teszel.

"Úgy mozognék most valamit, például úsznék, vagy kimennék evezni." Itt pl.

"Nem szeretem az ilyen mondatokat, mint például: - Nem hoznál egy fél pohár vizet?, hiszen ugyanannyira szar felállni érte, mint egy egész pohárért." Itt pl.:

Úgy érzem, hogy akkor jön kettőspont utána, ha a példádat új sorban, vagy idézettel, vagy táblázatszerű felsorolással folytatod. Ilyenkor viszont szerintem illik inkább kiírni "például:".

Ha viszont gyorsan, nem hivatalosan írsz, hanem egy egysoros e-mailt, akkor eleve nem kell a kettőspont, és rövidítheted, sőt, nyilván akár a pontot is elhagyhatod, de ez egy helyesírás blog, ezért mi itt kitesszük a pontot. Közben egy másik ablakban csetelünk, ott meg bazmegolunk, és nem tesszük ki a pontot. Ez az élet rendje.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2007.04.07. 09:30:27

Alvomacko, a névelők. Általános iskolában állandóan nyomták ezt, hogy "tulajdonnevek elé nem teszünk névelőt". De lehetetlen azt mondani, hogy "Tanárnő, Gergely a hátamba állította a körzőjét!" Ez egy ilyen egyenes háttal, kisujj-eltartással kimondott mondat, pedig legszívesebben jól pofán basznám, amiért a hátamba nyomta a körzőjét.

Ez tipikus példája annak, amikor a nyelv megy a hagyományok és a használói után. Írásban nekem belefér elhagyni a névelőt, jól hangzik. Szóban viszont fele-fele, ha idétlennek érzem a hiányát, inkább odamondom, aztán köpjenek le! Egy levélre, vagy programtervre például nem írnám azt, hogy "16:40-kor a Kun Péter mondja el beszédét, majd a Presser Gábor adja elő dalait, gitáron kíséri a Benkő Dániel" :)) Ez kicsit olyan, mint amikor Dolák-Saly Róbert cirkuszi kikiáltót játszik :D

Van egy olyan benyomásom is, hogy "a mi családunkban a PETI nem szereti a sajtot" azt jelenti, hogy elhangzott egy kérdés, hogy ki nem szereti, és ez a válasz, ami egyúttal azt is jelenti, hogy rajta kívül mindenki más szereti. Ő az az egy darab határozott ember, aki nem, ezért azzal az „a” betűvel rámutatok.

Zoli (SSDB) · http://ssdb.blogter.hu 2007.04.07. 10:09:48

"...Viszont én ezt az egész blogot a hivatalos levelezéshez, a munkában új partnerek felé első bemutatkozáshoz szánnám segítségül..."

>>> oksy értettem, akkor bocsi a sok kritikát, csak ezt nem hangsúlyoZtad 1értelműen :P

"...Mert nem az internetes nyelvet akarom tönkretenni...."

>>> nem is sikerülne, de értettem :)

UI: a posztom azér mos megirom (F1 miatt picit toltam), ha gondolod majd azér belinkelem...

Üdvi.

Soma · http://www.sordogok.hu 2007.04.10. 19:57:17

HI Nosferato! :-)
Inkább témához kapcsolódó dolog: Én is Zrt-ként és Nyrt-ként gondoltam h. helyes.
Viszont sok hivatalos papírban láttam már ilyet: NYrt. Ez hibás v. nem?
valamint ajánlom a www.szerencsejatek.hu oldalának < title > részében lévő ZRt-t valamint a további ismertebb cégeknél is ZRt van a honlapon: Vegyépszer, Vértesi erőmű, stb. Ajánlom a googlet. Sok még a zrt és zRT is. Van nyrt, nyRt és NyRT (pl.: Antenna Hungária honlap). Erről jutott eszembe: oldalfajlesztés egy-két szarvashiba screenshot v. fotó jó lenne az egyes témákhoz!!!
Üdv
Soma

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2007.04.10. 23:06:47

De jó ötlet a weboldal screenshot (itt: honlapról készült képernyőfotó)! Nekem megvan a www.mfu.hu lefényképezve, lementve, mert tavaly azt hittem, 2 napon belül törlik a Föld színéről atommal, de nem. Még ott van, tessék mulatni!

Zrt-Nyrt rövidítések: két helyes írásmód van. A cégnévben Nyrt., mert a cégnév tulajdonnév. Ha azonban azt mondom, "sok ügyfelem működik nyrt.-ként", akkor kis kezdőbetű, hiszen egy köznév rövidítése. Az, hogy NYrt, ZRt, stb., teljes hülyeség, a helyesírás szempontjából. Ugyanakkor az "Rt." mint cégforma bizalmat sugároz, és nyilván vannak, akik az Nyrt. és Zrt. teljes elismeréséig, elterjedéséig, a részvénytársasági mivoltukat szeretnék hangsúlyozni, amivel lehet, hogy többre mennek, mint a helyesírással.

Az, hogy minden egyes cikkhez egy fotó, vagy képernyőfotó csatolható, nagyon jó ötlet, igyekszem majd!

KacorKirály · http://www.kacorkiraly.hu 2007.10.20. 08:43:50

Egy dologról nem volt szó: az Nyrt. és a Zrt. úgy írandó, hogy a betűket pont követi! Hány Zrt és Nyrt (és Kft) pont nélküli írásmód látható! (De hányásról itt ne beszéljünk.)
süti beállítások módosítása