HTML

Hétköznapi helyesírás

Javítsunk együtt megkopott helyesírásunkon! Helyesírásunkkal – ha még személyesen nem találkoztunk valakivel – eláshatjuk magunkat, mindjárt az első percben.

FB

Goldenblog 2008 kategóriahelyezett - kultblogok

Legutóbbi hozzászólások

  • bmn: @mdi: miért, azt gondolod, hogy a süket nem jelenti azt, aki nem (vagy alig) hall?... :-o (2022.03.23. 00:53) Egyenlőre vs. egyelőre
  • cila41: A parlamenti üléseken sok képviselőtől hallottam már a következőt "mondok egy példát!Például stb, ... (2019.03.03. 12:47) Degradál
  • leobusz: A számoknál változott a helyesírási mód. Én a régi szerint tanultam, akivel beszéltem és közelítől... (2018.08.05. 01:06) LEGGYAKORIBB HIBÁK (K-Z)
  • suuhh: Ha valami sérti a fülemet, mindig elgondolkozok azon, hogy mi is lehet az az ok, ami miatt valaki ... (2018.02.09. 11:48) Oltsd fel, gyújtsd le
  • Valaki2: @Dester: megjegyzés, a utál - útál (ezt még megértem) durva - dúrva (ezt már kevésbé, nem is hoss... (2017.08.25. 11:21) Muszáj ezt?
  • armisz: Ja és a higyjem az higgyem. Egyébként diplomás vagy? (2017.03.15. 07:46) LEGGYAKORIBB HIBÁK (A-J)
  • feldedr: "A folyamatosan, egy sorba írt címeket a következőképpen lehet írni (az MHSZ alapján):" Éppen jó ... (2017.03.14. 12:35) Címzés és megszólítás
  • Maracska: na még egyszer: hétköznapokon vagy hétköznapokban. (2016.10.25. 07:33) KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK
  • blogollol: "a médiák lecsaptak a hírre"? Mióta tud egy fogalom lecsapni bármire is? Egy ember lecsaphat egy l... (2014.05.05. 09:55) Médiák, médiumok
  • mkuk: Ne haragudjatok amiért ennyivel tudok csak hozzájárulni a fenti kis esszéhez, de a háromszögre én ... (2013.10.23. 15:06) Egybeírjuk-különírjuk 1.

2007.04.21. 20:15 | Horváth Oszkár | 4 hozzászólás

Egy, megérett a meggy

MeggyVan egy olyan kényszerünk, hogy bőkezűen bánunk a betűkkel, és képes vagyunk fölöslegesen megduplázni őket, olyan szavakban, mint az eggy, szöllő, lessz, szallag, és nem is írok többet, mert sírva fakadok. Örüljünk, hogy mi kevés betűvel is helyesen írhatunk.

A franciák képesek leírni minden szó végén 5-6 betűt, amit aztán ki se ejtenek, szerintem éves és országos szinten ez komoly papírköltség, az újságok is vastagabbak emiatt, hosszabbak az e-mailek, nagyobb az internet-forgalom, emiatt lassabb a net, és lassabban jön le a pornó, meg a warez. Beláthatatlan következményei lehetnek, ha fölöslegesen írunk le betűket! :D Visszatérve, amiről szó van:

Kerülendő: árú, álltal, bakkancs, csatt, eggy, eggyet, ellemez, erőssen, folyósó, köppeny, kőrut, lessz, szallag, szöllő.
Ajánlott: áru, által, bakancs, csat, egy, egyet, elemez, erősen, folyosó, köpeny, körút, lesz, szalag, szőlő.

:))) Ezeken én jól szórakozom, de láttam már ilyenek miatt önéletrajzokat az iratmegsemmisítő felé vándorolni. Én még előtte vérrel is összekentem volna őket és meggyújtom, de mások olyan kertvárosiak, hogy mindent arra használnak, amire való, és ilyen visszafogottan végeztek a jelentkezőkkel.

Az indoklás a fenti szavak írásmódjára az, hogy a beszélt nyelv ingadozásait (a beszédükre kevésbé igényes emberek beszédét) igyekszik a helyesírás javítani, és a művelt beszédnek megfelelő formát mint helyes írásmódot használva, igyekszik ezek elterjedését elérni. Hogy ne mondjunk olyanokat, hogy póóósta, meg japppán (hanem: posta / Posta, japán / Japán).

Természetesen ha szándékosan érzékeltetni akarjuk, hoty én (a kocsoúrdi tanáccs részérőűl) ety sutyó vaok, oszt akor eggyig se nemtok számóni, akkó így kő írni-e!

A témakör pedig, ami ezt érinti, a „kiejtés szerinti írásmód”. Nemcsak hosszabbítási ingerünk van, hanem időnként rövidítési ingerünk is, emiatt a következő balesetek fordulhatnak elő:

Kerülendő: hüttő, izes palacsinta, turós palacsinta
Ajánlott: hűtő, ízes palacsinta, túrós palacsinta

A vonatkozó szabályok:

17. A szóelemek leírásának alapja a történeti hagyományban kialakult, a helyesírás által is őrzött mai köznyelvi kiejtés.
Szavaink legnagyobb részének köznyelvi kiejtése határozottan megállapítható; például a kísér, kell, szalma, akác, zöld, négy stb. köznyelvi alakok, szemben a nyelvjárási (ill. régies) „késér”, „kő”, „szóma”, „ákác”, „ződ”, „nígy” stb. formákkal. Így van ez a toldalékok esetében is: a látni, házból stb. köznyelvi alakokkal szemben a „látnyi”, „házbul” stb. formák nyelvjárási (ill. régies) kiejtésűek, ezért az írásban kerülendők. A beszélt nyelvben mutatkozó ingadozásokat (pl. az „erőssen”, „szöllő” stb.), esetleg nyilvánvaló helytelenségeket (pl. a „kőrut”, „köppeny”, „ellemez” stb. ejtésmódot) helyesírásunk nem veszi figyelembe, hanem az írásgyakorlat alapján
is kikristályosodott köznyelvi formákat rögzíti, hogy általánossá válásukat segítse.
Művészi vagy tudományos célból azonban nyelvjárási, régies vagy más nem köznyelvi alakok használatára is szükség lehet.

Akit ez bővebben érdekel, az a 17-48. közti szabályokat lapozgassa. Én ezt most kihagytam.

4 komment

Címkék: klasszikus hibák hosszú vagy rövid másképp írjuk


A bejegyzés trackback címe:

https://helyesiras.blog.hu/api/trackback/id/tr5361761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Surfin · http://surfin.blog.hu 2007.04.22. 12:25:28

Hát igen, aki izes meg turós palacsintát ír az önéletrajzába, az meg is érdemli :P

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2007.04.22. 13:03:55

sajtós-tejfőlös lángoss, jókurtos szalonnya... Azt hiszem, hogy világos legyen, az önéletrajzról szóló részt nem a kajás bekezdés után kellett volna tenni... :D

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2007.04.23. 10:12:51

Ezt a hüttőt a székelyek szokták volt mondani :) De azt is szokták, hogy futtam egy kört, meg süttem kenyeret.

camparisoda 2008.07.07. 10:51:17

Van az Utász utcában egy kis kifőzde. Gazdája krétával kiírja az ajtó előtti táblára a menüt. A mai ez volt: Menű ... túros tészta (túros, mint a közös ló háta!), és a menüt mindig hosszú ű-vel írja. Amíg igy lesz, tuti nem eszem nála!
Amúgy gratulálok a blogszerzőnek a versenyben elért helyezéséért. C.S.
süti beállítások módosítása