HTML

Hétköznapi helyesírás

Javítsunk együtt megkopott helyesírásunkon! Helyesírásunkkal – ha még személyesen nem találkoztunk valakivel – eláshatjuk magunkat, mindjárt az első percben.

FB

Goldenblog 2008 kategóriahelyezett - kultblogok

Legutóbbi hozzászólások

  • bmn: @mdi: miért, azt gondolod, hogy a süket nem jelenti azt, aki nem (vagy alig) hall?... :-o (2022.03.23. 00:53) Egyenlőre vs. egyelőre
  • cila41: A parlamenti üléseken sok képviselőtől hallottam már a következőt "mondok egy példát!Például stb, ... (2019.03.03. 12:47) Degradál
  • leobusz: A számoknál változott a helyesírási mód. Én a régi szerint tanultam, akivel beszéltem és közelítől... (2018.08.05. 01:06) LEGGYAKORIBB HIBÁK (K-Z)
  • suuhh: Ha valami sérti a fülemet, mindig elgondolkozok azon, hogy mi is lehet az az ok, ami miatt valaki ... (2018.02.09. 11:48) Oltsd fel, gyújtsd le
  • Valaki2: @Dester: megjegyzés, a utál - útál (ezt még megértem) durva - dúrva (ezt már kevésbé, nem is hoss... (2017.08.25. 11:21) Muszáj ezt?
  • armisz: Ja és a higyjem az higgyem. Egyébként diplomás vagy? (2017.03.15. 07:46) LEGGYAKORIBB HIBÁK (A-J)
  • feldedr: "A folyamatosan, egy sorba írt címeket a következőképpen lehet írni (az MHSZ alapján):" Éppen jó ... (2017.03.14. 12:35) Címzés és megszólítás
  • Maracska: na még egyszer: hétköznapokon vagy hétköznapokban. (2016.10.25. 07:33) KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK
  • blogollol: "a médiák lecsaptak a hírre"? Mióta tud egy fogalom lecsapni bármire is? Egy ember lecsaphat egy l... (2014.05.05. 09:55) Médiák, médiumok
  • mkuk: Ne haragudjatok amiért ennyivel tudok csak hozzájárulni a fenti kis esszéhez, de a háromszögre én ... (2013.10.23. 15:06) Egybeírjuk-különírjuk 1.

2007.04.04. 15:45 | Horváth Oszkár | 24 hozzászólás

Közeleg a húsvét

Közeleg egy ünnep, és mivel karácsonykor is igyekszem ezt sulykolni, most is felhívom rá a figyelmet: az ünnepek nevét kisbetűvel kezdjük.

Kerülendő: Karácsony, Húsvét, Anyák napja, Újév.
Ajánlott: karácsony, húsvét, anyák napja, újév.

Talán vannak, akiknek tanítottak olyat, hogy Kerülendő: "Boldog Újévet!" vagy Ajánlott: "Boldog új évet!", aszerint, hogy az ünnep alkalmából köszöntünk (1 napra), vagy a jövő évhez kívánunk jókat (bőkezűen 365 napra). A szabály szerint mindkét esetben az ú kicsi! Eszerint a jókívánság rövidítése sem BUÉK, és nem is B.Ú.É.K., hanem B.ú.é.k.!

144. Közszavainkat általában kisbetűvel kezdjük: szeret, virágzik; elnök, ország; drága, fenséges; három, kevés; ami, bármennyi; itt, most; ejha, nahát, ugye, és, jóllehet; stb. Erős érzelmi töltésük ellenére általában kisbetűvel írjuk a magasztos tartalmú, kellemes hangulatú és jelentésű szavakat is: béke, szabadság, felszabadulás, haza, élet, tavasz, édesanya, család stb. (De vö. 149., 150.)

145. Kis kezdőbetűvel írjuk az ünnepeket, a nevezetes napokat, a rövidebb-hosszabb időszakokat, a történelmi eseményeket jelentő szavakat, szókapcsolatokat (bár olykor nem kicsi az érzelmi töltésük): március tizenötödike, az alkotmány ünnepe, karácsony, húsvét, anyák napja, nemzetközi nőnap, pedagógusnap, vasutasnap; a honfoglalás, a mohácsi vész, a szabadságharc, a francia forradalom; stb.

150. Közszavaknak nagybetűs kezdése – kivételesen, elsősorban költői megszemélyesítés eszköze, erősítheti a szavak hangulatát, felhívhatja tartalmukra, sőt egyszerre is szolgálhatja mindegyik célt: a Szerelem, a Végzet, a Hatalom; stb. (Vö. 144.)

 

Azt ne felejtsük el, hogy mi nem vagyunk költők, vagy ha mégis, éppen nem verset írunk, hanem csak egy rohadt levelet. Erről szerintem még a személyes névmások nagy kezdőbetűinél, hosszú ékezetek hibás használatánál lesz szó.

24 komment · 2 trackback

Címkék: költői szabadság kevesen tudják kisbetű nagybetű hellókarácsony


A bejegyzés trackback címe:

https://helyesiras.blog.hu/api/trackback/id/tr4754604

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Natures Balance Keto Diet 2019.04.26. 22:02:52

Filmrecorder. Miért imádják annyian a rémes Queen-filmet? - Recorder

Trackback: A magyar helyes írása 2009.07.21. 15:33:27

Magyar Géza magyarországi magyar álampolgár, magyartanár (tehát magyar tanár is); Magyar Nemzetet és Magyar Narancsot olvas és a magyar nemzet jövőjén el-eltűnődve mélázik azon, lesz-e valaha magyar narancs; nemzeti ünnepeken kitűzi a magyar ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2007.04.04. 16:12:05

jajdejóhogy vanilyenblog

de javaslom, hogy a rossz megoldásokat áthúzott szöveggel jelöljék

Zoli (SSDB) · http://ssdb.blogter.hu 2007.04.07. 07:41:57

Yajj Istenem.... most ezt komolyan mondod h EZEN vitatkozunk? - én tavaly végeztem gimiben és mindig 2-3 vtam nyefiből, mer ezeket a hüle xabályokat eccerűen már elavultnak tartottam.

lehet hivatalosan, mos 1 buék-ot B.ú.é.k. nak kellene le ríni, de akármit is mondsz a BUÉK gyorsabb és jobban néz ki. sőőőt mindenki meg is érti :) De még vagy 100 ilyen pl van ami az un. reform sms/net m. nyelvvel pöttyet már +változottm mijóta megríták azokat a xabályokat a drága yó bőccsész dokik....

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2007.04.07. 08:42:51

> most ezt komolyan mondod h EZEN vitatkozunk?
Zoliiii, te látsz itt valakit vitatkozni?

Nagyon félreértetted az egészet. Ahhoz próbálok segítséget nyújtani, hogy meg tudjunk írni egy hivatalos levelet egy komoly embernek, akivel nem őriztünk együtt birkát, és 50-60-70 éves tudós, doktor, felsővezető, közéleti személy, netán Nobel-békedíjas. Neki nem úgy nyitok be, hogy „wassuuuuup homie” meg „hows it goin down dowg”.

Nem fogom egy bulimeghívóra ráírni, hogy "Tisztelt közönség! Legyen olyan kedves, és jöjjék el Carl Cox lemezlovas hangversenyére!", de azt sem, hogy "elnök-vig úr átjössz du? nagggyon komoj gandzsám van baszod". Nyilván nem írok chaten jól összeszedett körmondatokat, és a privi.hu lapomat sem úgy kezdem, hogy curriculum vitae.

Mindenki ahhoz igazítja az írásmódját, hogy kihez ír. Ezeket el kell tudni választani egymástól. Neked egyelőre erre nincs szükséged. Én azokon szeretnék segíteni, akik jellemzően 30-50 év közöttiek, és mondjuk 30-70 év közöttiekkel leveleznek. Nemcsak az interneten, hanem a hivatalos életben, sőt, főleg ott. Ne tévesszen meg, hogy ez egy blog, ami az Internetre kerül fel.

Vannak dolgok, amiknek illik megadni a módját, és ahhoz a helyesírás is hozzá tartozik, azon kevesek számára, akik ezzel egyetértenek. xxNosxx

Zoli (SSDB) · http://ssdb.blogter.hu 2007.04.07. 10:05:38

"elnök-vig úr átjössz du? nagggyon komoj gandzsám van baszod". >>> relatíve ha jó viszoyban vagy a sráccal miért ne?

nm tom... sztem én mire 50-es éveime jutook az én generációm totál nem fog ilyenekkel foglalkozni :P

Alvomacko 2007.04.07. 10:48:55

Pont a nyelv az, amely összeköti az embereket és ez az egyetlen dolog, amit nem lehet silányulni hagyni.

És hidd el, hogy fog ilyenekkel foglalkozni! A mai gyerekek is szét tudják választani az msen és a hétköznapok nyelvezetét.

A nyelvhasználat és az öltözködés fontos meghatározója az ember személyiségének. Ha te nyegle vagy a szóhasználatban és az öltözködésedben, akkor várhatóan nem jutsz felelős beosztásba (jó, lehet, hogy nem is vágysz erre), mert nem hiszik el, hogy tudsz felelősségteljes és megfelelő döntést hozni. Az ilyen embert hebehurgyának, megbízhatatlannak fogják tartani és egy-két héten belül cégen kívül találja majd magát. A vállalati kultúrában nem engedhető meg az egyénieskedés. Te csak egy kis része vagy a nagy egésznek és neked kell hozzá alkalmazkodni. Ez alapszabály.

Akinek meg vevőköre van (autószerelő, padlóburkoló, asztalos stb.), annak is figyelnie kell, hogy szóban és írásban mit mond, mert a "jópofa" stílusáért könnyen elveszítheti az ügyfeleit.

Szóval szerintem igenis fontos a helyesírás. Ha már ezt sem tudja valaki betartani, akkor hogyan várhatja el bárki tőle, hogy ennél sokkal bonyolultabb törvényeket betartson?

Alvomacko 2007.04.07. 10:57:05

Ne haragudj, és ne vedd személyskedésnek, de én most így elsőre (csakis és kizárólag az írásbeli stílusod alapján!) egy nyegle, trehány, nagyképű, önfejű, egyénieskedő csávónak tartalak.
Nem bíználak meg semmivel.
Ha nem olyan személyiség lennék, amilyen, akkor most magasról tojnék a fejedre és eszem ágába sem jutna bármiféle megbízást adni neked!
Tudom, ez most baromira nem érdekel, de ha megszorulsz, igenis fog.

Na, de szétoffoljuk itt a helyesírási blogot. Bocsi.

Cserébe most töröm a fejem valami nyeltani kihívásón Nosferato részére. :-)

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2007.04.07. 11:09:24

Köszönöm, várom az ötleteket. Összedobtam egy text fájlt, amiben egyelőre kb. 20 ilyen helyesírás téma van, abból 10 megírhatatlannak tűnik. De van közte még 4-5 igazán hasznos, tényleg népbetegségnek számító topic. Lehet, hogy pár hét alatt megírom, aztán ha a téma kifutja magát, jól itthagyjuk ezt a blogot az interneten, hátha valakin pont ez fog egyszer segíteni.

Alvomacko 2007.04.07. 12:03:40

OK. Stilisztikáról nem akarsz írni?
Hogy hogyan kell megszerkeszteni jól egy mondatot?
Alany állítmány, tárgy stb. sorrendje.
Van erre valami szabály, azt hiszem. Szerintem ez is fontos lehet.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2007.04.09. 19:32:18

Megtisztelő, de azért ennyire nem vagyok penge. Ráadásul ez nem a helyesírási kézikönyv, hanem a nyelvtan könyvek anyaga. A helyesírásnak része pl. az, hogy miként illik idézni (idézőjeleket használni), mondaton belül, kívül, zárójelben, kettőspont után, stb. Szó van arról is, hogy mikor kell vesszőt rakni, mikor lehet elhagyni azt.

Szórendekre nem tudok forrást, és nem jut eszembe tipikus hiba sem, mert akkor azért nyilván utánanéznék.

Amiről biztosan lesz szó, az a mondatok modalitása. Gyakran látok ilyet, hogy "Kérdezd meg, hogy hány óra van?", holott ez egy felszólító mondat. Grr. Elképzelhető, hogy más mondatszerkezeti témába is beleokoskodok majd egyszer, de nem mennék olyan messze, hogy azt stilisztikának nevezzem! Én is csak beszélem ezt a nyelvet, nem tanítom!

Alvomacko 2007.04.11. 06:24:08

Jó, jó. Értem. Elszaladt velem a ló egy kicsit nagy örömömben.
Na, pl.lehet, hogy az előbbi mondat felépítése sem biztos, hogy jó.
Lehet, hogy helyesebb lenne:
Nagy örömömben kicsit elszaladt velem a ló. :-)

De azért nagyon jó, hogy van ilyen blog! :-)

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2007.04.12. 09:56:01

Alvomacko: és ha még Zoli blogját is olvasnád...:))))

Alvomacko 2007.04.12. 10:03:22

Óóóó, azon már rég túlvagyok. Vitatkoztam is vele ott egy sort. :-)

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2007.04.12. 10:09:20

Én nem

Inkább elkerülöm.

A nagy arccal bevállalt nyelvi igénytelensége lakmuszpapírként jelzi egyéniségét...

Alvomacko 2007.04.12. 14:53:43

Nekem kicsit más a véleményem róla...

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2007.04.13. 12:42:59

Alvomacko, korábbi kérdésedre: mondatok szerkesztéséről és szórendről Hannibal kolléga bejegyzése: hannibal.blog.hu/2007/04/11/dolgoznak_a_banyaban_a_torpek

Alvomacko 2007.04.13. 22:38:54

nosferato: Köszönöm! Már el is olvastam.

plexus 2008.04.03. 09:01:25

látom, ez egy egyéves poszt de, nálam most aktuális. :) "Az ünnepek, a karácsony, a húsvét, a pünkösd nagy vagy kis kezdőbetűs írásán sokat vitatkoztunk. Az egyházi sajtóban kétféle írásmóddal találkozunk, és a helyesírási szabályzat az ötvenes évek elején bizonyos ünnepek nevét nagy betűvel rendelte írni. Ilyen volt a nagy októberi szocialista forradalom és a nagy honvédő háború. A 11. kiadás ezt megszüntette, de azt megengedte, hogy az imént említett egyházi ünnepek nevét azok érzelmi telítettsége miatt nagy kezdőbetűvel is lehessen írni, tehát kétféle írásmódot enged meg. Ez a megengedő szabály abból indul ki, hogy mi az írás funkciója. Ha az érzelmet akarja kinyilvánítani, az ünnephez fűző bensőséges viszonyt, akkor az írás szerzőjének legyen erre lehetősége." A kerülendő ajánlás azt jelenti, hogy soha, semmikor ne írjuk nagybetűvel?

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2008.04.03. 09:41:14

Szia! A kerülendő és az ajánlott a blog elején alakult ki, egyfajta diszkrétebb megfogalmazása annak, hogy helyes és helytelen, figyelembe véve azokat, akik ha így látnák leírva, nem fogadnák meg.

Igazad van, van egy ilyen szabály, ami megenged nagybetűvel írni néhány szót, talán írtam is róla másik posztban.

"144. (...) Erős érzelmi töltésük ellenére általában kisbetűvel írjuk a magasztos tartalmú, kellemes hangulatú és jelentésű szavakat is: béke, szabadság, felszabadulás, haza, élet, tavasz,
édesanya, család stb. (De vö. 149., 150.)"

(Kulcsszó: általában!)

"149. (...) Fokozott tisztelet kifejezésére azonban az ilyen esetekben nagybetű is alkalmazható: Szeretném, Apám, ha nem értene félre."

Ugyanakkor a nagy októberi szocialista forradalom szerintem azért lehetett nagybetű, mert intézmény, ahogy a II. világháború is az, és az angolban naggyal is írják. Az MHSZ 145-ben a nagy októberi szoc. forradalom konkrétan példaként is van hozva már a kisbetűs írásmódra.

Na szóval én úgy érzem, a 144. ellentmond annak, amit írsz, a 149. viszont részben igazol. Azt hiszem, az egyházi sajtó olyan kontextus, ahol ezzel nem kell foglalkozni, sokkal eladhatóbb az Atya, a Fiú és a Szentlélek nagybetűvel, mint kicsivel. Sőt, ezek a gyártóhoz tartozó márkanevek. A forradalom meg a szocializmushoz tartozó márkanév volt.

( dogma + ideológia + cégimázs ) * helyesírás = ?

plexus 2008.04.03. 10:45:24

Köszi a választ! Amúgy az egyházi sajtó foglalkozik vele - az idézet is az Új Emberből van -, ezért adák ki az Útmutató egyházi kifejezések helyesírásához c. kis füzetet.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2008.04.03. 11:30:05

Van ilyen? :) De édes. Akkor szerintem, ha már valakik vették a fáradságot, és készítettek egy ilyen kiadványt, illendő betartani. Illetve azok, akik az adott egyházat és törvényeit/szabályait követik, azok kövessék a helyesírásban is egészen nyugodtan. Teljesen érthető néhány nagybetű, ráadásul ezzel az ember kommunikálja azt is, hogy ezek számára fontosak -> jelentésváltozás.

A jelentésváltozás meg a helyesírásban olyan dzsóker érv, mint a KRESZ-ben a személy- és vagyonbiztonság :-)

Eszembe jutott néhány szó, amit én ezek alapján nagybetűvel írnék, pfff, nem akarjátok tudni :-D

Nincs egy online változata ennek az útmutatónak, amire lehetne innen hivatkozni?

plexus 2008.04.03. 14:19:09

ááá, nem hogy online változat nincs, a Szabó Ervin Könyvtár és az Egyetemi Könyvtár katalógusában sem szerepel. :-(
www.stephanus.hu/reszletek.asp?KONYV=599

dualiza 2012.04.07. 14:29:59

Nekem mindig Húsvét, Karácsony, Pünkösd marad, mint ahogy a nő, férfi, ember is, ha tisztelettel beszélek róla, vagy a magasztosságát akarom éreztetni, akkor Nő, Férfi és Ember. Az új év természetesen nem tartozik ide csak akkor, ha magáról a napról beszélünk, amit a naptárban is Újévként (igen, ekkor egybeírjuk) írnak. Akinek pedig ez nem tetszik, annak legyen meg rólam a véleménye! :)
süti beállítások módosítása