HTML

Hétköznapi helyesírás

Javítsunk együtt megkopott helyesírásunkon! Helyesírásunkkal – ha még személyesen nem találkoztunk valakivel – eláshatjuk magunkat, mindjárt az első percben.

FB

Goldenblog 2008 kategóriahelyezett - kultblogok

Legutóbbi hozzászólások

  • bmn: @mdi: miért, azt gondolod, hogy a süket nem jelenti azt, aki nem (vagy alig) hall?... :-o (2022.03.23. 00:53) Egyenlőre vs. egyelőre
  • cila41: A parlamenti üléseken sok képviselőtől hallottam már a következőt "mondok egy példát!Például stb, ... (2019.03.03. 12:47) Degradál
  • leobusz: A számoknál változott a helyesírási mód. Én a régi szerint tanultam, akivel beszéltem és közelítől... (2018.08.05. 01:06) LEGGYAKORIBB HIBÁK (K-Z)
  • suuhh: Ha valami sérti a fülemet, mindig elgondolkozok azon, hogy mi is lehet az az ok, ami miatt valaki ... (2018.02.09. 11:48) Oltsd fel, gyújtsd le
  • Valaki2: @Dester: megjegyzés, a utál - útál (ezt még megértem) durva - dúrva (ezt már kevésbé, nem is hoss... (2017.08.25. 11:21) Muszáj ezt?
  • armisz: Ja és a higyjem az higgyem. Egyébként diplomás vagy? (2017.03.15. 07:46) LEGGYAKORIBB HIBÁK (A-J)
  • feldedr: "A folyamatosan, egy sorba írt címeket a következőképpen lehet írni (az MHSZ alapján):" Éppen jó ... (2017.03.14. 12:35) Címzés és megszólítás
  • Maracska: na még egyszer: hétköznapokon vagy hétköznapokban. (2016.10.25. 07:33) KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK
  • blogollol: "a médiák lecsaptak a hírre"? Mióta tud egy fogalom lecsapni bármire is? Egy ember lecsaphat egy l... (2014.05.05. 09:55) Médiák, médiumok
  • mkuk: Ne haragudjatok amiért ennyivel tudok csak hozzájárulni a fenti kis esszéhez, de a háromszögre én ... (2013.10.23. 15:06) Egybeírjuk-különírjuk 1.

2007.05.17. 21:12 | Horváth Oszkár | 15 hozzászólás

Egybeírjuk-különírjuk 1.

KülönGondoltam tömören összefoglalom, hogy mikor kell a hosszú szavakat egybe, kötőjellel, vagy különírni. Eközben az egybeírás és különírás olyan bugyraira akadtam, amelyet az akadémikusok is már csak közel 50 szabályban tudtak összefoglalni.

Úgy döntöttem, ezeket vázlatosan feldolgozom, mondjuk az első 25 szabályig, és mivel eredeti célom az összetett szavak helyesírásának bemutatása lett volna, diszkréten azt is becsempészem az alábbi három listába.

Két fontos dologra jöttem rá írás közben: (1) velem együtt valószínűleg sokan elfelejtették a különbséget a szókapcsolatok és a szóösszetételek (összetett szavak) között. Szókapcsolat: gondatlanság okozta (baleset), ipari ország, orvosi titoktartás. Szóösszetétel: ügyefogyott, söröspohár, stb. Ez fontos, mert mint látni fogjuk, a szókapcsolatokat jó eséllyel külön írjuk, a szóösszetételeket viszont jó eséllyel egybe.

(2) Ahogy az ilyen kardozós-baszós filmekben lenni szokott: a szabály az, hogy nincs szabály, és valahol itt Chong Li homokot szór Van Damme szemébe, a szemét! Ezt úgy kell érteni, hogy hála a hagyománynak és a nép erejének, minden szabályhoz tartoznak kivételek, ezért a legfontosabb: ha valamit nem tudunk, annak nézzünk utána! (Szószedetben, helyesírási szótárban, stb.) Az a minimum, hogy a szövegszerkesztő helyesírásírás-ellenőrzőjét rázavarjuk, ha komoly olvasottságra számítunk (könyv, cikk, publikáció, hirdetés, weboldal, cégér, stb., ha nagyon ráérünk, blogbejegyzés esetében is).

Nyomós okok az egybeírásra

  • Jelentésváltozás: ha más lenne a szó jelentése különírva (vízi ló / víziló, sok szög / sokszög, gyors írás / gyorsírás), ez igaz alanyos szóösszetételeknél (agyafúrt = ravasz, lélekszakadva = sietve), minőségjelzős szóösszetételeknél (hidegvérű = nyugodt, holtág = folyó ága), valamint kivételes szókapcsolatoknál is, itt csak a hagyomány miatt (napsütötte, magvaváló; fiatalkorú, haditerv, légiposta).
  • Ha különírva sem jelent mást: például jókedv, egyhavi - ezek különírva is ugyanazt jelentenék.
  • Ha csak a második tagot toldalékolnánk: legyen szó mellérendelt szókapcsolatról (rúgkapálnak, árvíztől, búbánatos és nem rúgnak-kapálnak), vagy ikerszavakról (csigabigák, tereferél, hercehurcát - és nem terél-ferél). Mondjuk ki ragozva, és mindjárt tudni fogjuk toldalék nélküli helyesírását!
  • Ha az előtag önálló szóként nem használható: például belföld, élvonal, külügy, alelnök. (Bár itt tudnék példákat mondani, Barbara Bel Geddes, Al Bundy, stb.:)
  • Ha az utótaggal az előtagra rákérdezhetünk: azaz alárendelt szókapcsolatról van szó. Drágakő. Milyen kő? Háromszög. Hány szög? Szavahihető. Mi hihető?
  • Túlzófok kifejezése: a leges- előtagot egybeírjuk a felsőfokú melléknévvel (legeslegjobb, legeslegszebb).
  • Színárnyalat: a színárnyalatot kifejező melléknévi jelzőt egybeírjuk a színnel (sötétkék, halványlila). Ez azonban nem igaz akkor, ha az árnyalatot melléknév jelzi, lásd a különírásnál.
  • Azt a szót, hogy különírjuk, egybeírjuk! :)
  • Kétféleképpen toldalékolható: a hírnév szóból a hírneves toldalékolt forma következik, de ennek a szónak létezik kötőjeles változata, ami toldalékolva is kötőjeles marad (lásd a következő felsorolásban).
  • 6 szótagnál nem hosszabb többszörös szóösszetétel: ez közismert szabály, de a különírás 6 szótag fölött csak a többszörösen összetett szavakra vonatkozik! Egybe: kő+hajító+gép (5), szintén egybe: minőségirányítás (7, de csak két szóból áll össze), és külön: toronyóra-mutató (7, de már három szóból áll össze).

Nyomós okok a kötőjeles írásra

  • Szókapcsolat, ikerszó, ha mindkét tag felveszi a toldalékot: ilyen szókapcsolatoknál (sütött-főzött, kezét-lábát), ikerszavaknál (irul-pirul, irult-pirult, izeg-mozog, izegnek-mozognak).
  • Szóismétlés, ha az egyik tag önálló szóként nem használható: bármilyen szóismétlés (egy-egy), és a külön nem használható tagból álló szóismétlések (örökkön-örökké, réges-régi, unos-untalan, nőttön-nő).
  • Idétlenségeket: ezzel a gyűjtőnévvel illettem az olyan mellérendelt szókapcsolatokat és ikerszókat, amelyek nem, vagy csak nagyon ritkán láthatók el toldalékkal. Idétlenségük a példákból mutatkozik meg, mert idétlenül érezzük magunkat, ha ragozásukra kerül a sor. Példa az előbbire: rabló-pandúr, piros-fehér-zöld, szoba-konyha; utóbbira: piff-puff, piff-puffok, csihi-puhi, csihi-puhit.
  • Kétféleképpen toldalékolható: a híre-neve toldalékos formája is kötőjeles, híres-neves. A földön csúszó-mászó gyereket semmiképpen nem tévesztenénk össze a csúszómászókkal (hüllők, puhatestűek), ezért ragozott formáját is kötőjellel írjuk.
  • 6 szótagnál hosszabb többszörös összetételek: tehát azok az összetett szavak, amelyek nem kettő, hanem annál több egyszerű szóból tevődnek össze, kötőjellel írandók (lásd az egybeírásnál írtakat), ügyelve a jelentésre.

Nyomós okok a különírásra

  • Névutós szóismétlések: fej fej mellett, nap nap után.
  • Ugyanannak a szónak különbözően toldalékolt változatai: szemtől szembe, háztól házig, napról napra, jobbnál jobb.
  • Alkalmi szókapcsolatok: amelyek nem állandóak, hanem egy-egy mondatban mi hozzuk ezeket létre. Természetesen itt is vannak kivételek, és néhány állandó szókapcsolatot is különírunk (szilárd jellem, nagyon ügyes, stb.). Ez a kivételáradat már szerintem botrányos, de erre is van megoldás! Nem mellesleg vesszővel tagoljuk a mellérendelt alkalmi szókapcsolatokat (pl. tejet, vajat, kenyeret vásárolt).
  • Minőségjelzős szókapcsolatok: ismét a szóösszetételek és szókapcsolatok közti különbség fontos, mert a minőségjelzős szóösszetételeket egybeírtuk (hidegvérű), a minőségjelzős szókapcsolatokat azonban külön (ipari ország, érett gyümölcs). Különösen igaz ez akkor, ha a szókapcsolat egyik tagja összetett szó. Én itt kezdtem kiborulni...
  • Fokozó, nyomatékosító melléknévi jelző: szép piros, szép kövér, jó nagy.
  • Összetett színnevek árnyalatai: sötét rózsaszín, halvány kékeszöld. A legtöbb ember idáig már nem jut el, szóval a fonnyadt eperszín nem környékezi meg, és a T-mobile magenta (bíbor) számára rózsaszín, vagy pink. Ezt elősegítendő, ajánlom a http://www.szintan.hu címet, a színek neveiről egy nagyon komoly gyűjtemény!

 

15 komment

Címkék: weboldal klasszikus hibák kevesen tudják egybe vagy külön


A bejegyzés trackback címe:

https://helyesiras.blog.hu/api/trackback/id/tr9478585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tournesol 2007.11.24. 11:54:40

Szia!

Próbálom magam művelni helyesírás-ügyileg, így botlottam a blogodba. Nagyon tetszik, örülök, hogy ilyen értelmes és hasznos blogokra is lehet időnként bukkanni!:)
A különírás/egybeírás témában lenne néhány kérdésem.
A munkahelyemen (sportfelszerelés/ruházat kiskereskedelem) nap mint nap beleütközöm ebbe a problémába, és mivel nem szeretném helytelenül kommunikálni vásárlóink felé (így is nagy a tudatlanság, nem szeretném fopkozni..:) a temékek/termékcsaládok nevét, úgy döntöttem megkérdezlek néhány kifejezést illetően.
Íme: (direkt nem írom sem egybe sem kötőjellel őket, kíváncsi vagyok mennyire egyezik a szabályértelmezésünk:)

Futball védőfelszerelés
Futball aláöltözék
Felnőtt kapusruházat
Felnőtt kapuskesztyűk
Futball ruházat edzésre
Felnőtt futballcipők
Felnőtt teremfutball cipők
Futsal labdák
Gyerek futballmezek és nadrágok
Gyerek futball védőfelszerelés
Gyerek kapusruházat
Gyerek kapuskesztyűk
Gyerek futballruházat edzésre
Gyerek futballcipők
Gyerek teremfutball cipők
Csapatsport táskák

Felnőtt kosárlabda ruházat
Felnőtt kosárlabda zoknik
Felnőtt kosárlabdacipők

Felnőtt rögbimezek és nadrágok
Felnőtt rögbi védőfelszerelés
Felnőtt rögbi zoknik
Felnőtt rögbi cipők
Felnőtt rögbi labdák
Gyerek rögbi mezek és nadrágok
Gyerek rögbi zoknik
Gyerek rögbi cipők

Röplabda ruházat
Röplabda cipők
Strandröplabda háló


Felnőtt kézilabda cipők
Kézilabda kiegészítők
Gyerek kézilabda cipők

Egyáltalán van valami szabály ezekre a kifejezésekre, amikor egy spoprtág jelzőként áll egy másik szó előtt? (már ha jól értelmezem) Írtad, hogy ha rá tudunk kérdezni az első tagra, akkopr egybeírjuk. De ugyanúgy rá tudunk kérdezni egy síma jezős szószerkezet esetében is, mnt pl.: fehér autó. Milyen autó?

Kissé hosszúranyúlt komment kett, de nagyon hálás leszek, ha segítesz eligazodni ebben a szabályrengetegben!

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2007.11.26. 22:38:45

Szia!

E-mailben megírom a tippjeimet. Ezek általában AB C és A BC alakú kifejezések lesznek, ahol ha 6 szótagnál hosszabb és 2-nél több szóból áll az összeragasztott rész, akkor az egy kötőjelet kíván.

A sportágakra nem tudok szabályt, ezért ez valószínűleg minőségjelzős szókapcsolat (114. szabály), van viszont olyan szabály, ami anyagnevekre vonatkozik (115.).

Számodra a 139. szabály lesz hasznos, ez a külön- és egybeírásra vonatkozó három mozgószabályt írja le, csak a példákat sorolom:
a) Ha kötőjelesből még több kötőjeles lenne: békeszerződés-tervezet DE békeszerződéstervezet-kidolgozás (8 szótag egybeírva simán!). Ezt illik a békeszerződés tervezetének kidolgozása megfogalmazással kerülni.
b) Ha különírtból kötőjeles lenne: hajlított bútor DE hajlítottbútor-gyár. Ezt illik a hajlított bútorok gyára szófordulattal kiküszöbölni, a kötőjelezés akkor indokolt, ha értelmetlenséget kerülünk el vele (te most erre törekszel, tehát indokolt a kötőjelezés)
c) munkásszövetség, parasztszövetség DE munkás-paraszt szövetség (ennek a kérdésed szempontjából semmi jelentősége nincs)

Üdv,
nos

tournesol 2007.11.27. 10:45:56

OK, köszönöm szépen!:)
t

balu 2008.06.27. 18:18:18

Sziasztok!
Lehet hogy elkerülte figyelmemet, de szeretném tudni, hogy a két tagból álló összetételeket milyen szabályok szerint írjuk. (Csak a többszörös összetételekről olvastam)
Hálás köszönettel:
egy művelődni akaró srác

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2008.06.27. 18:38:24

Szia! Az egybeírásnál röviden kitértem rá, ha csak 2 szóból áll a szóösszetétel, akkor bármi van, arcátlan módon egybe lehet írni, akárhány szótag.

Egyúttal nekem meg az a hiányosságom, hogy homályosan látom, mi számít szóösszetételnek (összetett szónak) és mi (alkalmi) szókapcsolatnak, de az MHSZ is azt állítja, hogy a kettő között nincs éles határ.

Akkor írjuk külön, ha egybeírva és különírva feltűnően (értsd: kurvára) mást jelent. Egybeírva összetett szó, különírva alkalmi szókapcsolat. A kulcs a jelentésváltozás. Sokszög = síkidom. Sok szög = egy rahedli szög. Vagy ugye szarvas = állat... Faszén = tüzelőanyag...

Ugyanakkor azért vannak a kivételek még a szókapcsolatoknál is, hogy ne legyen elég csak ennyit megjegyezni, és néha mégis egybe kelljen írni.

Kissné Ili 2008.11.07. 19:04:03

Tanácsot szeretnék kérni egy mondat helyes leírásában, hogy mit kellene egybe és mit külön írni:
A kerektó mellett királyi kastély harminhattornyú háromszázablakos.
Előre is köszönöm: Ili

Kissné Ili 2008.11.07. 19:05:28

bocsánat, kimaradt a "c" betű, helyesen: harminchattornyú

bloghunev2 2009.05.05. 23:53:36

A T-mobil színe nem is rózsaszín, hanem piros. :P

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.05.06. 01:15:29

@lmao: attól függ, hogy westeles vagy, vagy nokiás.

A piros kétségtelenül még meredekebb :)

linkecs.vivi 2011.09.26. 15:12:09

nekem az irodalom tanárom azt mondta hogy írjunk csakennyi (egybeírva!) szóval gy mondatot *w* googleba nincs ugyhogy ideírok ... Csakennyi - szóval milyen mondatokat lehetne alkotni ami helyes ? ( 5db kéne ) A csakennyi jelentése mi lenne? A csak ennyi pénzem van nem jó stb.

egybe kéne írni. holnapig kérek válaszokat

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2011.09.26. 15:30:15

@linkecs.vivi: nem tudok róla, hogy volna ilyen szó. Ha van, akkor ahhoz hasonló lehet, mint a "megannyi" (sok), és akkor talán azt jelenti, hogy "kevés". De nagyon nem érzem. Pl a tarisznyám tartalma csakennyi (kevés) kenyér, meg ilyenek. Vagy Csakennyi László (Csákányi) :D

Mezőbándi 2013.05.21. 06:37:09

Ügyféloldali tagnyilvántartás? Ügyfél oldali tag nyilvántartás? Kíváncsi lennék a szabályértelmezésedre.

Mezőbándi 2013.05.21. 06:39:02

(Amúgy helyesírásilag lenne különbség a tagságnyilvántartás és a tagnyilvántartás között?)

mkuk 2013.10.23. 15:06:56

Ne haragudjatok amiért ennyivel tudok csak hozzájárulni a fenti kis esszéhez, de a háromszögre én úgy kérdeznék rá, h "Milyen sokszög?" :D Tényleg sry, mert amúgy nagyon hasznos és érdekes iromány, de most hirtelen csak ezt tudtam megosztani veletek.
süti beállítások módosítása