HTML

Hétköznapi helyesírás

Javítsunk együtt megkopott helyesírásunkon! Helyesírásunkkal – ha még személyesen nem találkoztunk valakivel – eláshatjuk magunkat, mindjárt az első percben.

FB

Goldenblog 2008 kategóriahelyezett - kultblogok

Legutóbbi hozzászólások

  • bmn: @mdi: miért, azt gondolod, hogy a süket nem jelenti azt, aki nem (vagy alig) hall?... :-o (2022.03.23. 00:53) Egyenlőre vs. egyelőre
  • cila41: A parlamenti üléseken sok képviselőtől hallottam már a következőt "mondok egy példát!Például stb, ... (2019.03.03. 12:47) Degradál
  • leobusz: A számoknál változott a helyesírási mód. Én a régi szerint tanultam, akivel beszéltem és közelítől... (2018.08.05. 01:06) LEGGYAKORIBB HIBÁK (K-Z)
  • suuhh: Ha valami sérti a fülemet, mindig elgondolkozok azon, hogy mi is lehet az az ok, ami miatt valaki ... (2018.02.09. 11:48) Oltsd fel, gyújtsd le
  • Valaki2: @Dester: megjegyzés, a utál - útál (ezt még megértem) durva - dúrva (ezt már kevésbé, nem is hoss... (2017.08.25. 11:21) Muszáj ezt?
  • armisz: Ja és a higyjem az higgyem. Egyébként diplomás vagy? (2017.03.15. 07:46) LEGGYAKORIBB HIBÁK (A-J)
  • feldedr: "A folyamatosan, egy sorba írt címeket a következőképpen lehet írni (az MHSZ alapján):" Éppen jó ... (2017.03.14. 12:35) Címzés és megszólítás
  • Maracska: na még egyszer: hétköznapokon vagy hétköznapokban. (2016.10.25. 07:33) KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK
  • blogollol: "a médiák lecsaptak a hírre"? Mióta tud egy fogalom lecsapni bármire is? Egy ember lecsaphat egy l... (2014.05.05. 09:55) Médiák, médiumok
  • mkuk: Ne haragudjatok amiért ennyivel tudok csak hozzájárulni a fenti kis esszéhez, de a háromszögre én ... (2013.10.23. 15:06) Egybeírjuk-különírjuk 1.

2007.06.05. 07:54 | Horváth Oszkár | 40 hozzászólás

Címzés és megszólítás

Leveleket és más küldeményeket a posta címzésmintái szerint kell megcímezni (298.):

Mátyás Antal
Debrecen
Csapó u. 6-8. II. 10.
4024

Tehát név, (cégnév), település, utca, házszám, emelet, ajtó, irányítószám. A folyamatosan, egy sorba írt címeket a következőképpen lehet írni (az MHSZ alapján):

  • Budapest VII. kerület, Rákóczi út 28. II. em.
  • Budapest VII. ker., Rákóczi út 28/A II. em. 10/B
  • Budapest VII., Rákóczi út 28/A II. 10/B 1072
  • Szekszárd, Kadarka u. 4–6. 2700

A fentiek közül én azt javaslom, amiben az irányítószám látszik. A kerület senkit nem érdekel, hiszen Budapesten ez az irányítószám középső két számjegyével azonos (kivéve talán egyes postafiókok esetén). Én magam az egysoros címzést 1055 Budapest, Kossuth tér 1-3. formában szoktam használni, ez nem szerepel az MHSZ-ben (A magyar helyesírás szabályaiban), ezért valaki felvilágosíthatna, helyes-e.

A Magyar Posta információi a témával kapcsolatban:

 


Ami a megszólításokat illeti: mások a lehetőségeink, ha hivatalos levelet írunk, és mások, ha magánlevelet, ezért ennek megfelelően írok példákat.

Hivatalos: Tisztelt Kovács Úr! Mélyen Tisztelt Asszonyom és Uram!
Magán: Kedves barátom! Kedves Nagy úr! Édes jó anyám és apám! Kedves Geri,

Azaz: hivatalosan nagybetűvel írandó az összes köznév is, kivéve a melléknevek (kedves - ha nem az első szó), kötőszók (és, vagy, stb.) esetében. Magánlevél esetében elég az első szót és a tulajdonneveket naggyal írni (149.). A megszólítás végére felkiáltójel dukál, de amint látszik, kizárólag magánlevélnél akár vesszőt is tehetünk a megszólítás végére. Ez nem az angol levelezés miatt van így, hanem A magyar helyesírás szabályai 253. szabálya rendelkezik róla. Sokan felháborodnak, ha ilyet látnak, ezek szerint nem teljesen jogosan, de kérek mindenkit, hogy magyar nyelvű hivatalos levelekben a vesszőt kerüljük, és ez vonatkozik az aláírás előtti elköszönő üdvözlésre is!

Amennyiben a megszólítás nem a levél elején, hanem szöveg belsejében szerepel:

Hivatalos+magán: Arra kérem a polgármester urat, szíveskedjen ügyemet kedvezően elbírálni. Légy szíves, barátom, látogass meg minket! Gyerekek, nézzétek csak! Nagyon vártalak már, édes fiam.

Azaz: a szöveg belsejében a közneveket, névmásokat kisbetűvel kezdjük. (149.) Szintén látható, hogy amennyiben a megszólítás mondat elején vagy végén áll, vesszővel választjuk el a mondat többi részétől. (254.) De például ilyet meg ne lássak (ezt hajlamos a Word helyesnek ítélni, mi több, ilyenre javítani): Arra kérem, a polgármester urat, hogy... Az a vessző ott, ejha, az kemény, mivel ez nem megszólítás, hanem a mondat tárgya. Egyébiránt amennyiben a megszólítás beékelődik a mondatba, helyes, ha mindkét oldalára vesszőt teszünk (mint a fenti példában a „..., barátom, ...”). (255.)

Fokozott tisztelet kifejezésére nagybetű is alkalmazható:

Hivatalos+magán: A legfőbb érdem az Önöké. Szeretném, Apám, ha nem értene félre. Szeretnék mindig Veled lenni.

Ez ismét egy vitatott dolog, hiszen sokakat - velem együtt - kiráz a hideg, ha nagybetűs névmást lát. Sőt, ha én kapok ilyen levelet, és én (Én:) vagyok naggyal írva, a fokozott tisztelet ellenére inkább jól lehordom a levélírót, hogy ezt sürgősen fejezze be. Ennek ellenére szabályos, amit tesz, csak amellett, hogy idétlenül néz ki leírva, azonos neműek között ennek némi homoszexuális felhangja is van. Ezzel a mondatommal legalább a homofóbokat leszoktatom erről. A fokozott tiszteletet sem kell túlzásba vinni, vagy ahogy Mr. Wolf mondja találóan a Ponyvaregényben, „Let's not start sucking each other's dicks quite yet”, a nem kevésbé értékes magyar fordítást azok iránti fokozott tiszteletből, akik érzékenyek erre, nem mellékelem.

Görög Ibolya protokollszakértő az önéletrajz-küldéshez ad segítséget, de tanácsait mindennapi levelezésünkhöz is megszívlelhetik:

  • Hivatalos e-mail esetén is az üzleti (hivatalos) levelezés szabályai használandók.
  • Ha nem tudjuk a címzett nevét, akkor a Jó napot kívánok! ajánlott (szemben ezek szerint a Tisztelt cím!-mel).
  • A Kedves Béla!, Kedves Andrea! bizalmaskodás, és csak hosszabb ismeretség után javasolja.

Mielőtt egy fontosabb e-mailt elküldünk, vagy futtassuk át rajta a beépített helyesírás-ellenőrzőt, vagy gyorsan dobjuk át a szöveget Wordbe!

A levélírás formai követelményeiről szóló cikkből ajánlom:

  • Az elköszönő formulák (Üdvözlettel, Tisztelettel) után nem kell pontot tenni.
  • A cégbélyegzőt (ha nyomtatott levélről van szó) ne nyomjuk rá az aláírásra!
  • Más forrásból itt említésre méltónak érzem, hogy a pecsét helyét „P. H.” kell jelezze, hiszen két szót rövidítünk. Tehát nem tanácsos kiírni, hogy Pecsét Helye, és nem jó rövidítés az sem, hogy ph.

Emlékszünk ugye arra, ami e-mailben nem megoldható, hogy az aláírást, elköszönést a lap jobb oldalának közepére, vagy ha úgy tetszik, jobbra rendezve írtuk, és az után, hogy Tisztelettel kettőspont és vessző sem kell, egyszerűen alá kell írni. Mivel az aláírásra e-mailben nincs mód egy e-mailben, gyakran teszünk valami írásjelet. Azt kérem, hogy ez a kettőspont legyen magyar levelezésben!

40 komment

Címkék: levelezés cégek kisbetű nagybetű sokan tudják


A bejegyzés trackback címe:

https://helyesiras.blog.hu/api/trackback/id/tr2092882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Surfin · http://surfin.blog.hu 2007.06.05. 11:01:54

"Hivatalos: Kedves Kovács Úr!
Magán: Tisztelt Nagy úr!"
Itt nincs véletlenül felcserélve a kedves és a tisztelt?

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2007.06.05. 11:28:07

Az MHSZ-ben volt a magánlevelezés példamondatában $bdquo;Tisztelt„, de valóban idétlen így, úgyhogy javítottam! A „Kedves”-t már abszolút én költöttem bele a hivatalos példába. Lehet ilyet természetesen, hiszen nem tilos üzleti kapcsolat során szimpatikusnak találni embereket anélkül, hogy magánlevelezésbe bonyolódnánk, sőt. De korai ezt már egy ilyen példamondatban elkezdeni. Köszi!

Thai 2007.06.05. 13:26:54

Kedves Nosferato úr! :)

A (szerintem túlzottan) hivatalos: "Mélyen Tisztelt Asszonyom és Uram!" helyett belefér még a "Tisztelt Hölgyem és Uram!" ? Illetve mindenképpen Asszonyom kell? Nem lehet a Hölgyem megszólítás? Szerintem a nők inkább szeretnek hölgyek, mint asszonyok lenni? Vagy az mindegy? :)

Köszönettel

T

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2007.06.05. 13:45:31

A mélyen tisztelt példát az MHSZ-ből vettem, amúgy lehet hölgyem, illetve nem ritkán protokoll eseményeknél „úrhölgy” a megszólítás. Ez már tényleg nagyon szögletes, de mégis szokás.

Az Asszonyom (szerintem) kifejezetten udvariatlan lehet, ha ismeretlennek írsz, ugyanis ha még hajadon, akkor ezzel öregbíted - azt pedig nem illik. Ugyanígy az angolban a Mrs (-né) és a Miss (kisasszony) összevont formáját szokták használni (Ms), ami mindkettőt jelentheti. Inkább emiatt jó a hölgy, mert amúgy a két szó közül egyik sem udvariasabb a másiknál.

Ez kicsit olyan, mint ahogy nem illik azt mondani, hogy "én még nem beszéltem magával", hanem "én még nem beszéltem önnel", kivéve, amikor egy 80 éves ember egy 25 évest "magácskának" szólít, természetesen alkalmi szexualizálás bújtatott szándékával. (Legalábbis ha én 80 leszek, én ezért fogom ezt használni. Eleve már most is.)

Off-topic külön kiemelnék még néhány össze nem illő szókapcsolatot, úgy mint egy „buzi úr”, a „tapló hölgy” és a „jóképű lány”.

Eastman 2007.07.16. 12:07:50

Milyen megszólítással kezdjünk egy olyan hivatalos e-mailt, ahol címként pl.: info@cégnév.hu van megadva? ...és a kontaktszemély nevét / nemét nem ismerjük.

Várom a választ az eastblues@gmail.com -ra.

Előre is köszönöm!

Eastman

p308 · http://spor.blog.hu 2007.07.25. 10:39:10

Szőrmentén ide tartozik. A telefonszámokat hogyan kell helyesen írni?
06-12-234-4446
(06 12) 234 4446
06 12 / 234 4456
...
De lehet más is? Köszönöm!

Fedup Sári 2007.08.03. 15:09:27

Telefonszámnál a 06-ot tessék elfelejteni, az nem része a telefonszámnak, csak egy előválasztó szám. Bp.: (1) 234 5678 vidék, mobil: (12) 345 678 Persze nyilván nem kifogásolhatóak a kötőjelezések vagy a másféle tagolások, különösen, ha úgy könnyebben megjegyezhető, pl. (1) 22 33 444. Illetve használható a +36 1 234 5678 is, mobilba is így érdemes beírni a roaming miatt... Címzés: kb. 30 éve kell az irányítószámot nem a helységnév elé, hanem a cím legvégére írni. A mai napig mégis szinte mindenki így kezdi a címét: 9876 Krumplifalva... Mennyi időnek kell még eltelnie, hogy az irányítószám a végére maradjon?

p308 · http://imarket.blog.hu 2007.08.21. 13:23:34

Állítólag a legfrissebb és sokak számára mérvadó az Osiris által kiadott Laczkó Krisztina és Mártonfi Attila által szerkesztetett "Helyesírás" című könyv, ami szerint a (1) 246-2477 a helyes tagolás. Az irányítószámot viszont a könyv szerint a város elé kell írni.

pupari 2007.08.29. 13:28:37

Mi van a helyrajzi számos címzéssel? a szám előre kereül és utána a hrsz. (3453 hrsz.) vagy hrsz.: 3453
És itt vajon kell-e pont a szám mögé?

Regulus · http://regulus2.freebase.hu/ 2007.08.31. 21:33:41

Gratulálok a blogodhoz!

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2007.09.12. 21:38:39

Szerintem: a telefonszámok utolsó 6-7 számjegyének csoportosítása technológiailag nem indokolt. Olvashatóság szempontjából igen. Ahogy a címzésmintáknál sem a Magyar helyesírás szabályai, hanem a Posta címzésmintái a mérvadók, azt gondolom, telefonszámoknál a telefonkönyv kéne legyen az etalon. De a fent említett könyv is biztosan jól átgondolta. Én +36 (20) formában írom, mert ez megáll külföldön is.

Thai: a Hölgyem/hölgyem is természetesen jó, sőt, kerüli azt, hogy egy ismeretlen korú nőt asszonynak gondolj, azaz idősebbnek titulálj. Ez inkább udvariassági / protokoll kérdés, mint helyesírási.

Eastman: ha info@akarmikft.hu-ra írok, akkor Tisztelt Akármi Kft.!-t szoktam írni. A "Tisztelt cím!" is bevett, de szerintem idétlen, és rideg.

Regulus: köszönöm, én pedig a versajánlódhoz gratulálok, jó volt végigolvasni.

Aki nálam gyakrabban ír az én blogomba, tegye fel a kezét! Köszi! Letehetitek. :( Vagytok páran.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2007.09.12. 21:47:33

Pupari: a helyrajzi szám utáni pont ügyében különösebb kutatás nélkül véleményemmel nem tudok állást foglalni. Ha az utcanév után kell, mert SORszám (tehát valahányaDIK ház, valahányaDIK telek), akkor ide is kell. Ez a véleményem. Az irányítószám nem sorszám, ezért oda nem kell.

Címzésben szerintem 3453. hrsz. A "hrsz.: 3453." inkább egy adatlapon, adatközlőn lehet rajta, vagy ha cím (pl. a külterülethez tartozó település neve) nélkül írod, pl. "az említett telken (hrsz.: 3453.) áll egy ház". De ha "Lópici Gáspár (anyja neve: Guttman Aranka, született: 2100 Lottófalva, 3453. hrsz.", akkor már így, címként. ÍrNÁM, én, aki vagyok, Besenyő Pista bácsi.

De hogy mi a helyes, abban szerintem korábbi kijelentésemnek megfelelően a Posta illetékes, akinek a weboldalán ponttal, pont nélkül, elé- és mögéírva is előfordul, és itt vérzett el az utánajárási lelkesedésem. :)

Eastman 2007.09.13. 11:53:51

Köszönöm!

Majmász Gedeon 2007.11.20. 09:32:26

"a pecsét helyét „P. H.” kell jelezze,"
Ez helyesen: a pecsét helyét „P. H.”-nak kell jeleznie, esetleg a pecsét helyét „P. H.” kell(,) hogy jelezze.

"telefonszámoknál a telefonkönyv kéne legyen az etalon."
Ugyanaz, mint fent. Így írnám: Telefonszámoknál a telefonkönyvnek kellene (kéne?) lennie az etalonnak. Telefonszámoknál a telefonkönyv kellene(,) hogy legyen az etalon.

Ez például, hogy "kell jelezze", amolyan dupla felszólítás, de konkrétan indokolni nem tudom, az idevonatkozó szabályt nem ismerem, viszont ez így, ahogy írod, nagyon magyartalan, megkockáztatom, nem helyes.

Egyébként hasznos dolgokat olvastam itt, köszönet a blogért!
(Azt már csak zárójelben jegyzem meg, hogy Szekszárd irányítószáma nem 2700, hanem 7100.) :)

-pkata- 2008.05.14. 14:07:04

"Tisztelettel kettőspont és vessző sem kell, egyszerűen alá kell írni. Mivel az aláírásra e-mailben nincs mód egy e-mailben, gyakran teszünk valami írásjelet."
Ez a kérdés nekünk is fejtörést okozott, és mivel nem találtunk szabályt a szótárban, felhívtuk az MTA-t. Azt a felvilágosítást kaptuk, hogy helyes írásjellel és nélküle is. Nem hibás a "Tisztelett:".

-pkata- 2008.05.14. 14:08:13

A gépelés még nem megy, szóval:
"Tisztelettel:"

-pkata- 2008.05.14. 14:14:19

Címzések esetében: vö. 298. pont a szótárban.
Egy sorban:
Szekszárd, Kadarka u. 4-6. 2700
Budapest VII., Rákóczi út 28/A II. 10/B 1072
Ezzel csak egy baj van, hogy szerintem a sor végén lévő irányítószám félreérthető. Szerencsésebb a helységnév elé írni, még ha a szabály nem is így rendelkezik.

zola 2008.06.02. 20:29:14

Abban tudna segíteni valaki, hogy 1 nőnek akinek ismerem a nevét, mert beszéltünk, milyen megszólítást írjak hivatalos levélben?

Az cikkben példaként csak ilyenek vannak, hogy Tisztelt K. Ferenc! , gondolom azért mert az hülyén hangzik, hogy Tisztelt Sz. Anna !

Cicafül 2008.08.12. 22:12:37

A megszólítás-vessző témához kapcsolódva volna egy kérdésem: kell vessző a "Szia, Péter" közé? Szerintem igen. Vagy mégsem?

Banadics Ferencné 2008.10.22. 08:32:07

Kérdezném, hogy a hivatalos levélen az aláírás hol helyezkedik el?! Van-e erre valami szabály és ha van ki(k) hozta(ák) és mikor? Rigolyás főnököm van: a rendelet szám kell neki!
Köszönettel:Eta

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2008.10.22. 09:18:02

Nem tudok ilyenről, egy nyelvtan könyvet kéne előbányászni. A Magyar Helyesírás Szabályaiban csak a megszólításról szólnak pontok, számozott szabályok. Nem rendeletek :))) Gyanítom, az államigazgatásban dolgoztok a főnököddel, remélem, ráérez, hogy a helyesírásban, vagy például egy óvodában nem rendeletekkel operálnak, ahogy az intézkedés túlvégén sem Mátyás királyra vagy Demszky Gáborra fogtok rálelni.

Hivatalos levelezés mintákról van néhány kiadvány, de az ilyesmit is inkább nyomdák, kiadók, vagy irodavezető-képző és szövegszerkesztés tanfolyamot tartó intézetek adják ki. Én láttam már balra rendezve is (ennek eredete azért az e-mail lehet), és a lap jobb feléhez képest középre rendezve is (írógéppel ez nem volt kunszt, szerintem ez lehetett sokáig az elvárás). LEHET, hogy szabály inkább arra van, hogy sorrendileg mik legyenek a levélben (címzett, hivatkozások, tárgy, megszólítás, keltezés, aláírás, csatolt dokumentumok), arra nincs, hogy mindezt balra vagy jobbra...

Van egy hivatkozási szám egy EU szabványra, ha úgy tetszik, ezt elsütheted rendeletszámként, ez a DIN 5008/676. Az üzleti levelezéssel kapcsolatos, keress rá, főleg németül fogsz találni dolgokat. Ha találsz jót, kérlek, másold be ide is!

Most nem merem aláírni, amit írtam...

Rooza · http://susside.blogter.hu 2008.10.22. 14:45:19

Pár napja találtam egy érdekes lapot, talán használható valamire:
bme-tk.bme.hu/other/kuszob/ku0505.htm#lev%C3%A9l

doxi2 (törölt) 2010.02.25. 18:43:53

Naná, hogy arra senki se' tud semmit, hogy ha egy nőt nevén akar megszólítani valaki. plö: Tisztelt K Hölgy??? Nagyon hülyén hangzik. A " Tisztelt Kovács úr az evidens.De miért nagy Ú? Az nem a Jóisten?

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2010.02.25. 20:34:26

@doxi2: Tisztelt Kovács Úrhölgy ill. Tisztelt Szabóné Asszony. Komolyan. A Jóisten lehet, hogy nem is úr, hanem vhol a kettő között, de az tényleg egy állat, aki kitalálta, hogy a hivatalos levelezés megszólítás részében az úr legyen nagy Ú. De valahogy átverekedte a szabálykönyvön, úgyhogy így kell írni és kész :)

Mondjuk ha engem kis ú-val hívnak meg valahová ingyen zabálni és dász kulturprográmmot nézni, akkor azért különösebb dac nélkül elmegyek.

Albu 2010.03.14. 20:22:13

Nem találok arra forrást, csak az iskolás kori emlékemre hagyatkozom, miszerint sziával nem kezdünk levelet. Szerintem ez ma igen gyakori, főleg, hogy a beszélgetések, csevegések is írásban mennek szokszor, sokaknál. Szerinted?

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2010.03.15. 09:51:19

@Albu: SZIA! :) Szerintem ez egy baromság, azzal kezdesz egy levelet, amivel akarsz. Tegező viszony esetén elég jó eséllyel magánlevél, ott még felkiáltójelet sem vagy köteles tenni a megszólítás után, sőt, ha akarsz, nem köszönsz. Butaság, a tanárnéninek/bácsinak valószínűleg valamilyen tegezésfóbiája volt, vagy nem voltak barátai.

Albu 2010.03.19. 23:38:04

Lehet. Bár kíváncsi voltam, volt-e erről írott szabály, vagy mennyire új keletű ez a kezdés.

bekbórd! 2010.04.20. 07:38:54

@Cicafül:
Cicafül még 2008-ban kérdezte, de sajnos nem kapott rá választ, pedig most én is ezt keresem. Régóta bizonytalan vagyok ebben, én szoktam tenni vesszőt, levelező partnereim nem. Úgy tanultam, hogy a megszólítást vesszővel választjuk el a mondat többi részétől, és szerintem a köszönés nem a megszólítás része. Tehát:
>Kedves Péter!
>Szia, Péter!
>Szia, Kedves Péter! (a következő felmerülő kérdés lehet, hogy mindent nagy kezdőbetűvel írunk-e?)

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2010.04.20. 07:47:23

@bekbórd: a 149. szabály példái: "Szeretném, Apám, ha..." / "Bocsássa meg, Igazgató úr, hogy..." - tehát ha mondatba (nem a megszólítás első sorába) szerkeszted a megszólítást, van vessző. Ugyanebből a szabályból a nagybetűs felvetésre: "Magánlevelekben a megszólítás első szaván és tulajdonnévi tagján kívül a többi szót kezdhetjük kisbetűvel is"

Ha a Kedves Zoli! helyére megy a dolog, akkor a Szia Zoli-ban sincs vessző. Ha egy párbeszédet idézel, vagy bárhol máshol a szövegbe ékelődik egy megszólítás, akkor pedig van, én így értelmezem.

Ehhez kapcsolódó szabályok:

254. A mondat elején vagy végén álló megszólítást vesszővel választjuk el a mondat többi részétől: Gyerekek, nézzétek csak! Nagyon vártalak már, édes fiam. Stb.

255. Ha a megszólítás beékelődik a mondatba, eléje is, mögéje is vesszőt teszünk: Most pedig, barátaim, rátérünk a dolog lényegére. Tudod-e, Sándor, a kötelességedet? Stb.

Esetleg érdemes megnézni, hogy Sándor György szkeccsében hogy írta le papírra azt, hogy „Tisztelt szülők, tanárok, gyermekek… Irma néni!” :)))

bekbórd! 2010.04.20. 14:08:40

@nosferato: Szóval ha egy levélben megszólításként írom a köszönést (Szia Zoli!), akkor nem kell, ha pedig magamat (vagy bárki mást) idézem egy párbeszédből (...odamentem hozzá: -Szia, Zoli!...), akkor ugyanabba a mondatba kell vessző?

bekbórd! 2010.04.20. 14:29:31

@bekbórd: Találtam még valamit itt: www.nytud.hu/oszt/nyelvmuvelo/gyik/gyik1.html

"· Szükséges-e vesszőt tenni az üdvözlésben, levelek kezdeteként használt köszönés és megszólítás közé? Például: Szia, Kati!

Az ilyen üdvözlések helyesírása valóban problematikus: a köszönés ugyanis önálló tagolatlan mondatként kapcsolódik a megszólításhoz, amely önmagában szintén alkothat tagolatlan mondatot. A helyes írásmód ezért a köszönést és a megszólítást vesszővel elválasztó változat (A magyar helyesírás szabályai. 254. szabálypont), mivel pragmatikai szempontból azonban ezek az elemek együttesen valósítják meg az üdvözlés, a kapcsolat megnyitásának beszédaktusát, a hétköznapi írásgyakorlatban szerepet kap a vessző nélküli változat is."

Hathor01 2011.05.19. 02:02:18

Kedves Nosferato!

Végigolvastam a kérdéseket és válaszokat, de ilyen jellegűt nem találtam. Hogyan szólítom meg a vezetőmet, a jegyző urat egy hivatalos levélben, e-mail-ben, feljegyzésben, ha amúgy jó viszonyban vagyunk, egyidősek vagyunk, tegeződünk stb. "Kedves Keresztnév!" "Szia Keresztnév!" De nem az i-s, becéző. Bár sose hívtam Jánosnak Jani helyett. Vagy "Kedves Jegyző Úr! Kedves Jani!"? ???

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2011.05.19. 09:08:52

@Hathor01: ez lehet, hogy inkább etikett kérdése. Ha már Jegyző Úr!, akkor viszont mindenképpen Tisztelt. Ami nagyon modoros, de szoktam látni, és helyesnek gondolom: Tiszetlt Jegyző Úr! (esetleg új sorba, de rögtön utána) Kedves Csaba! - itt egy Jani, Csabi még talán elfér, de akkor szoktak ezzel visszaélni, ha idősebbek, mint a címzett. Fefi, Tyutyu, Muki már azért meleg lenne. De végül is csak egy jegyző :))) Azt se tudom, mivel foglalkozik, azon kívül, hogy nem hívott be katonának, nagyon dicséretesen.

Nekem még, ha én volnék a (csak egy:)) jegyző, beleférne a "Kedves jegyző úr!" is, mégis úr, de már kisbetűs, barátságos. Az a cink, hogy ha már jegyzői MIVOLTÁBAN (1db nyakszirten rúgás jár nekem a szóért) szólítod meg, akkor ez a levél, ha hivatalos ügy, átkerülhet máshoz, és ott komolyabban képviseli az érintett témát, ha nem bizalmaskodó az eredeti címzettel. Lásd: néhány rádióriport, amiben az egymást amúgy 34 éve tegező riporter és riportalanya magázódnak, mert így helyénvaló, és nem kell elmagyarázni minden hallgatónak, hogy amúgy ismerem. A prosztóbbja (Havas Henrik) mond egy előszót, hogy "Zoltánnal 12 éve ismerjük egymást, ezért tegeződni fogunk", ami tökoké egy 2 órás beszélgetésnél, de mondjuk nem oké egy 5 perces riportban.

Az adekvát stíluson túl többet számíthat, hogy a következő kolléga, akihez a levél kerül, nem mondja magában, hogy "na, a Janinak valami csókosa, akkor ezt most véletlenül a fax helyett az iratmegsemmisítővel másolom le". Ha máshoz pedig nem kerül, akkor szólítsd meg úgy, hogy barátságosnak érezze.

Tehát vagy a duplával (tisztelt + külön kedves), vagy a kedves + kisbetűs titulussal mennék. Ha csak email, akkor utóbbival.

Hathor01 2011.05.19. 10:42:45

@nosferato: Szia! Köszönöm a gyors választ!

U.N.A.B. 2012.01.12. 21:59:29

@Thai: Aki férjezett, azt már mindenképpen asszonyomnak kell szólítani. (ha jól emlékszem)

magánügy 2012.02.05. 16:30:03

@U.N.A.B.: Nem kell mindenképpen asszonyomnak szólítani! Kifejezetten taplóság akkor, ha véletlenül tévesen asszonyozod. Szerintem akkor is, ha férjezett vagyok.
Mi köze a családi állapotomnak ahhoz, hogy jól, vagy rosszul intézem a hátralékos adód büntetését?
Maradok inkább, tisztelettel
Hölgyem

vagyok, aki vagyok 2012.11.20. 15:47:02

HELP

Levelet kell írnom egy hivatali vezetőnek,
hogy szólítsam meg a nevén kívül?
A hölgy főosztályvezető, leasszonyozhatom anélkül, hogy tudnám házas e?

Gáborpapa 2012.11.28. 15:17:10

Tisztelt Fedup Sári!

Szerintem az irányító szám a cím végére írva lehet, hogy nem helyes, de így logikus. Talán a Budapest után lenne a legjobb, mert a nagyobb felől haladunk a kisebb felé. Miután valaki leírta, hogy melyik városban, utcában, házban, és melyik emeleten és melyik ajtónál lakik biztos nem gondol majd rá, hogy a kerületet is le kellene írnia, ergo így mindenki azzal kezdi, hogy le ne maradjon.

Zenonn 2013.10.19. 20:28:41

Ha külföldről küldök haza levelet, a Magyarország megjelölés hová kerül? Én legfelülre írom (név alá), mert az ember fentről lefele olvas. A külföldi postának meg mindegy a további rész, hisz úgyis egy magyarországi elosztóba kerül. Legalább is ezt feltételezem.
Viszont vannak ugye az automata kézbesítő rendszerek. Azoknak már lehet, hogy számít. Egyáltalán el tudják olvasni a kézírást? Hisz, ha nyomtatottan is írunk kézzel, nem mindenkinek azonos a "macskakaparása"...

feldedr 2017.03.14. 12:35:34

"A folyamatosan, egy sorba írt címeket a következőképpen lehet írni (az MHSZ alapján):"

Éppen jó példa ez a kérdésemre.
A rövidítés használata során a névelő "a" vagy "az" lesz -e az utána álló hangzó alapján ?
Itt: "A folyamatosan, egy sorba írt címeket a következőképpen lehet írni (a MHSZ alapján):"
( Véleményem szerint a Magyar Helyesírási Szótár a rövid név után is ugyanaz marad , ezért a névelő "a" ! Esetleg tévedek?
feldedr
süti beállítások módosítása